Därför kan ditt batteri sluta att fungera på påsklovsresan

Ditt bilbatteri kan ha tagit skada under vintern. Det innebär att du när som helst riskerar att bli stående med en bil som inte startar. Här är bästa tipsen för att undvika att det sker.

Skruvat.se – bra bildelar till skruvade priser. Läs mer här.

För att fungera optimalt behöver ett bilbatteri underhållas, framför allt under vinterhalvåret. Ett batteri som inte är fulladdat riskerar nämligen att skadas i låga temperaturer, vilket kan leda till att bilen inte går att starta – eller till och med stannar under färd. Och problemen kan visa sig nu under våren.

– Ju sämre skick batteriet är i desto känsligare blir det för minusgrader, säger Magnus Possman, affärsområdeschef och teknisk expert på Skruvat.se .

Bilar som inte används eller som mest körs så korta sträckor att batteriet inte hinner laddas ordentligt löper störst risk att få problem. Och de här problemen visar sig inte sällan under långresor då mycket av bilens elektriska utrustning används. Kanske lyssnar man på musik, använder stolsvärmen, laddar telefoner eller har en elektrisk kylväska i bakluckan. Allt innebär påfrestningar på batteriet.

Det går inte att få ett bilbatteri att hålla för evigt, men det går att öka livslängden.

– Man ska se till att använda sin bil, det är inte bra för ett fordon att bara stå stilla. Vet man med sig att bilen inte ska användas på lång tid bör batteriet förvaras frånkopplat och svalt, säger Magnus Possman.

Kör man oftast korta sträckor kan man behöva underhållsladda sitt batteri. Det finns många batteriladdare som är enkla att använda och det finns tillbehör som kopplas till den elektriska motorvärmaren.

– Det finns motorvärmare med underhållsladdning. Så fort du stoppar i motorvärmaren laddas också batteriet, det är en bra lösning för alla som inte kör så länga sträckor, säger Magnus Possman.

Det går att enkelt kontrollera skicket på sitt batteri, det finns många bra hjälpmedel i olika prisklasser. Men även om batteriet visar sig vara helt kan man ha problem med laddningen. Då finns det två viktiga saker att undersöka.

– Man behöver se till att man har en fungerande generator . Använd en multimeter och mät på batteriet när motorn är i gång. De flesta generatorer laddar 14,5 V och det ska helst inte vara under 13. Undersök också jordflätan som går från minuspolen till chassit. Den ska inte glappa eller ha ärgat, säger Magnus Possman.

Skruvat.se – bra bildelar till skruvade priser. Läs mer här.