Bästa sommardäcken till din bil – så väljer du rätt

Rätt däck på bilen kan göra stor skillnad, både för komfort, säkerhet och bränsleförbrukning. Men det finns mycket att välja på och det är lätt att det blir fel när man köper nya sommardäck. Här är allt du behöver veta.

Hitta nya sommardäck till din bil här!

Från och med 1 april behöver du enligt lagen inte ha vinterdäck på din bil längre, även om det på vissa håll fortfarande kan vara en bra idé. Många som byter till sommardäck väljer att köpa nya i början av säsongen – och många har svårt att veta exakt vilka däck de ska välja.
– Det mest grundläggande är att se till att du får rätt dimensioner så att däcket passar på fälgarna. Det enklaste knepet är att titta på de gamla däcken, där finns informationen, säger Henrik Bjurhem, Däck & Fälg-ansvarig Skruvat.

Men att köpa däck är betydligt mer komplicerat än att bara hitta rätt storlek. Olika bilmodeller har olika egenskaper, väger olika mycket och är byggda för att kunna köras olika fort. Därför behöver de olika typer av däck som tål olika mycket belastning och hastigheter för att bilen fungera optimalt.
– Information om vilket belastnings- och hastighetsindex som bilen kräver hittar du i registreringsbeviset eller på Transportstyrelsens hemsida, säger Henrik Bjurhem.

Även när du hittat rätt dimensioner och rätt belastnings- och hastighetsindex finns det fler saker att tänka på. Olika däck är nämligen bra på olika saker. Vissa modeller är extra hållbara, vissa har lågt rullmotstånd, vissa är ovanligt tysta och vissa har bättre våtgrepp än sina konkurrenter. Att hitta ett däck som är bäst på allt går inte, därför behöver man prioritera de områden man själv tycker är viktigast.
– Grundläggande är att bestämma sig för hur mycket man vill betala och vilken nivå på säkerhet, prestanda och hållbarhet man vill ha. Kolla gärna på däcktester som ges ut av de större tidningarna om vilka däck som är bäst i test och vilka egenskaper de har, säger Henrik Bjurhem.

Sedan 2012 ska alla däck märkas med en speciell EU-märkning. Det här är ett system som ska hjälpa konsumenter att välja däck utifrån sina egna preferenser. Märkningen ger en snabb bild av vilka egenskaper ett däck har och gör det lätt att hitta rätt. Exakt hur märkningen fungerar kan du läsa om HÄR .

Hitta nya sommardäck till din bil här!