Oavsett om du ska på skidsemester eller sommarsemester så kan de kortaste turerna sluta i katastrof vid en olycka, om du inte säkrat din packning i bilen. NAF har undersökt hur en bil packad för semester uppför sig i en kollision. Med både osäkrad och säkrad packning. En felpackad bil blir snabbt en dödsfälla.

Vid en kollision i 50km/h flyger skidor och stavar framåt i bilen okontrollerat. Alpinskidorna trycker fram passagerarsätet och pressar oförsktigt passageraren framåt mot instrumentbrädan. Pjäxor och hjälmar blir till tunga projektiler som kan vara direkt livsfarliga när de kommer flygande. Det här scenariot är nog ganska vanligt för många. Man fäller ner sätet för att ge plats åt skidor och utrustning innan man skyndar mot skidbacken för att hinna åka så mycket som möjligt.

Säkra bagaget med billiga spännband
Vid krocktest där packning hålls på plats med enkla spännband, håller sig packningen fint på plats. Vid detta test har man säkrat skidor såväl som hjälmar och pjäxor. Och det behöver inte vara svårt, vid detta test har man bara knäppt ihop hjälmarna runt spännbandet. Pjäxorna har man lagt på golver, nästan in under sätena.

Här kan du se NAF och ADAC's test med fullpackad bil.

Vid en tvärnit i 50km/h utsätts bilen och innehållet för ca 24G. Det betyder att en ofarlig väska på 20 kg helt plötsligt väger 480 kg. Och det vill man knappast få på sig! Testen visar helt klart att det är värt att ta sig några extra minuter och spänna fast bagaget, det kan rädda liv!

Viktiga punkter när bilen ska packas:
- Fäll inte ner ryggen på baksätet om det finns andra alternativ. Ryggarna på baksätet ger extra skydd och separerar kupén från bagageutrymmet.
- Låt aldrig föremål ligga löst i bagageutrymmet eller i kupén. Fäst dom närmast ryggen på baksätet eller intill ryggen på framsätet.
- Om baksätet inte används, fäst bilbältet i sin hållare så att det hjälper till att hålla sätesryggen på plats vid en kollision.
- Fördela vikten jämnt och placera tunga föremål underst.
- Särskilt tunga föremål bör förvaras på golvet vid fötterna.
- Använd lediga bilbälten till att spänna fast delar av bagaget om möjligt.
- Använd befintliga fästpunkter och spännband för att säkra din last.
- Om möjligt, lägg lösa föremål i förvaringsboxar.
- Följ rekommenderat axeltryck och lufttryck i däcken.
- Använd filtar och spännband för att förhindra att mindre förmål kommer flygande.
- När du är klar, kontrollera att alla spännband sitter åt ordentligt!

Här kan du köpa spännband till din bil