Bilolycka på utlandssemestern

Innan du ger dig ut på bilsemester utomlands kan det vara värt att läsa på lite kring vad som händer vid en ev. bilolycka i det landet som just du ska till.
Innan resan:

- Innan du åker iväg på Europas vägar rekommenderar många att man skaffar ett europeiskt sjukförsäkringskort. För att du snabbt ska kunna få hjälp av den lokala sjukvården vid en olycka eller om du blir sjuk. Se också till att ha bra reseförsäkring. Här kan du beställa europeiskt sjukförsäkringskort.
- I vissa länder krävs även att du skaffar ett internationellt körkort, en slags översättning av det svenska körkortet. Internationellt körkort kan du beställa här.
- Du kan även behöva ha med dig ett s.k. grönt kort, som är ett bevis på att bilen är trafikförsäkrat. Vanligtvis kan du beställa ditt gröna kort av ditt försäkringsbolag. Här kan du se vilka länder som kräver grönt kort.


Om du råkar ut för en olycka:

- Vid personskada, kontakta polis/ambulans. Standard nödnummer till polisen är 112, över hela Europa. När du ringer in en olycka är det viktigt att du kan ange rätt plats, t.ex. vägnummer eller avfart.
- Skriv inte under ett skadeschema om du inte är helt säker på vad som står där.
- Om bilen är körbar efter olyckan, försäkra dig om att det inte är några trafikskadliga faror på bilen. Kan inte bilen köras behöver du, precis som här hemma i Sverige, ringa bärgning. Du kan även vända dig till försäkringsbolaget eller hyrbilsbolaget för hjälp med transport och ev. hyrbil.
- Spara all dokumentation av olyckan.
- Behöver du uppsöka läkare eller sjukhus, kom ihåg att visa upp ditt europeiska sjukförsäkringskort.


Skruvat.se – bra bildelar till skruvade priser. Läs mer här.