Är din bil klar för semestern?
Ha du kontrollerat olja och andra vätskor eller bett en verkstad gå igenom bilen?
När du rullar iväg på bilsemestern, mot lata dagar i solen, ska bilen klara av en av årets hårdaste prövningar. Bilen är tungt lastad, det är varmt och ett haveri är mycket mer kritiskt än annars under året. Bilen får jobba hårt för att du ska kunna ha semester.

Känn dig trygg på att bilen är i gott skick
Ny motorolja är inte bara en bra smörjare, den fungerar också som en kylare och leder bort värmen från viktiga motordelar. Batteriet är också högt upp på listan över saker som behöver hjälp under sommaren. Kontrollera batteriet och dess laddningskapacitet.
Bra och riktigt blandat kylarvätska hjälper kylsystemets övertryck med att öka kokpunkten upp mot 134 grader C. I tillägg har den tillsatser som är smörjande och rostförebyggande.
Kokpunkten för bromsvätska ska vara minst 155 grader C.
Är kamremmen bytt eller kommer du att hålla dig inom intervallet för byte under semestern? Brott på kamremmen innebär motorhaveri för de flesta bilar. Kontrollera också att alla lysen fungerar som de ska. Även på sommaren är det viktigt med fungerande lysen. Bromsljus och blinkers är avgörande faktorer i tät sommartrafik!
Är du osäker på bilens tekniska tillstånd, bör du kontakta närmsta verkstad för en genomgång.

Kontrollera lufttrycket i däcken – kom ihåg reservdäcket.
Har du lastat tungt eller ska köra mycket på motorväg? Då ska du öka lufttrycket.
Tumregeln är att du ska öka lufttrycket med 10%. Är du osäker om lufttrycket, läs i instruktionsboken. Lufttrycket ska mätas när däcken är kalla. Korrekt lufttryck ger lägre bensinförbrukning, mindre utsläpp, bättre ekonomi och gör bilen trafiksäker.
- Kom ihåg att ta med dig ett hjulbultset till extradäcket.
- Kontrollera att däck och verktyg ligger i bilen och testa att allt fungerar.
- Ta inte bort reservdäcket från bilen, bara för att du vill få mer bagageutrymme. Av över 4 miljoner vägassistanser på västeuropeiska sommarvägar är punktering nummer två på listan.
- Kravet på mönsterdjup på sommardäck är 1,6 mm för personbilar.

Packa bagaget ordentligt
Det största och tyngsta bagaget ska ligga längst ner och så långt fram i bagageutrymmet som möjligt, för att ge en låg tyngdpunkt.
Detta ger bättre köregenskaper och bagaget kommer dessutom att flytta på sig så lite som möjligt vid en kraftig inbromsning.
Kom ihåg att en väska på 18kg kommer farande med ett tryck på 540 kg vid en tvärnit i 50km/h.

Användning av takbox
Om du använder takbox är det viktigt att kontrollera maxlast på taket. Beroende på vilken typ av bil du har varierar det från 40-90kg. Det är viktigt att veta om detta inkluderar takräcke och takbox, med eller utan innehåll. Läs i din instruktionsbok.

Många saker inuti bilen
Inne i bilen kan det finnas många lösa saker. Försök att minimera detta, då en löst liggande kamera eller en iPad kan bli livsfarlig vid en tvärnit.

Hund i bilen
Säkraste placeringen av en hund i bilen, som inte har specialsäte eller bur, är på golvet fram på passagerarsidan.

Reflexväst och varningstriangel
Det är viktigt att ha reflexväst och varningstriangel lätt tillgängligt. Om du får stopp på vägen är det livsviktigt att du syns ordentligt för andra medtrafikanter och kunna markera ut hinder i trafiken.

Kom ihåg reservnyckel
Ta alltid med dig reservnyckel. Det kan skapa stora problem och ta lång tid att ta fram en ny nyckel om du råkar tappa eller bli av med din egna. Förvara reservnyckeln på en säker plats.

Har du barn?
Om du har barn är det viktigt att ta med böcker, bilbingo, musik, ev. DVD-filmer etc. till bilturen. Om du håller barnen upptagna går resan smidigare för alla. På långa turer är det dessutom nödvändigt att ha med sig något att dricka och komma ihåg att ta pauser. Under varma dagar kan man behöva solskärmar i baksätet som hindrar solen från att göra det ännu varmare. Dessa monterar du enkelt själv och finns i de flesta butiker som har biltillbehör.