Lasta rätt – slipp skador och böter

En slarvigt lastad bil kan innebära en fara i trafiken. Dessutom riskerar du som förare böter om du missar att följa de regler som gäller. Här är några tips.

Många svenskar reser långt med bil så här års, inte minst under påsklovet då många passar på att åka till fjällen eller hälsa på släkt och vänner. Oavsett var resorna går har de flesta mycket packning i sina bilar, ofta tunga saker som till exempel skidor och slalompjäxor. Och den här packningen kan medföra risker i trafiken.

För att inte förändra fordonets vägegenskaper ska tyngre föremål lastas framför eller över bakaxeln. Extra vikt bakom bakaxeln kan resultera i överstyrning, alltså att bilen vill styra mer än vanligt. Tung last ska också ligga så lågt som möjligt. Att ha mycket vikt högt upp, till exempel i takboxen, kan göra hela bilen vinglig. Vid en undanmanöver kan detta bli farligt, speciellt om väglaget är dåligt.

Det räcker dock inte med att placera lasten rätt för att man ska kunna känna sig säker – man behöver också se till att den inte kan röra sig. Använd gärna ett lastnät eller spännband för att hålla grejerna på plats. Och se till att inga hårda föremål ligger lösa i bilen, de kan orsaka personskador vid en kraftig inbromsning eller kollision.

Det finns regler för hur mycket man får lasta i en bil, och det här skiljer sig mellan olika modeller. Hur mycket just du får lasta framgår av registreringsbeviset. Tänk på att räkna med passagerarnas vikt när du räknar på lasten. Annars kan det bli böter för överlast.

Snabbtips: Tänk på det här när du packar bilen

  • Lägg den tyngsta lasten så långt ner och så långt fram som möjligt i lastutrymmet.
  • Lasta ingenting tungt ovanför ryggstöden i bak – det kan flyga framåt och göra skada.
  • Lägg ner last som riskerar att tippa vid kurvor eller inbromsningar.
  • Kontrollera bilens maxlast – glöm inte vikten på passagerarna.
  • Använd lastgallret i kombin. Vid en olycka kan det hindra last från att flyga på passagerarna.
  • Kontrollera hur mycket du får lasta på taket. Och glöm inte vikten för takbox och takräcke .
  • Ha inga lösa föremål i bilen. Vid en krock kan en läskburk räcka för att skada en människa allvarligt.
  • Spänn fast lasten så att den inte kan röra sig och därmed försämra bilens vägegenskaper. Det gäller även takboxen.
  • Packa saker som du behöver kunna komma åt, som varma kläder, sist och placera lättillgängligt.
  • Tänk på att även husdjur som inte är fastspända eller förvaras i exempelvis en hundbur riskerar både att skadas och skada medpassagerare vid hård inbromsning.

Skruvat.se – bra bildelar till skruvade priser. Läs mer här.