Så här tvättar du bilen invändigt

Kaffekoppar, snabbmatsförpackningar, hundar och skitiga kläder sätter sina spår på insidan av bilen. Det är på tiden för en rejäl städning!
Skruvat.se – bra bildelar till skruvade priser. Se tvättartiklar till din bil här.

En bil som är skinande ren på utsidan bör nog matchas med en ren insida också. Att tvätta insidan på bilen är inte speciellt svårt. Det kanske inte är det roligaste man kan göra, men nog blir det fint när man är klar! Dammtorkning, dammsugning, slänga skräp och lite tvättning gör att bilen känns som ny och ett trevligare klimat att resa i.


Tvätta trösklar och mattor

Steg 1, tvätta runt dörrar och interiör. Ta ut alla golvmattor och spola av dom med trädgårdsslangen och ge dom en liten skrubb med vatten och såpa. Är mattorna slitna och har hål är det dags att skaffa nya, så sliter du inte onödigt mycket på resten av bilens fina skick. Det finns en mängd olika bilmattor, de flesta gör sitt jobb och passar bra. Poängen med mattor och speciellt mattor med uppvikta kanter är att hålla smuts och ev. vatten på mattan, så att det inte kan tränga in och skada textiler.
När du har tvättat mattorna, lägg dessa på tork medan du tvättar av dörrkarmar och trösklar med hink och tvättsvamp. Om du har lite koll på trädgårdsslangen kan du spola av utan att blöta ner insidan av bilen alltför mycket.
Vill du imponera så kör du en snabb polering på lackade/kromade ytorna på karmar och trösklar. Bilen ser lätt ut att vara som ny om lacken skiner!


Dammsug mattor och säten

En riktigt bra dammsugare är a och o, då får de lätt med allt smuts och grus. Använd det smala dammsugarmunstycket för att dammsuga mellan sätena. Här samlas gärna parkeringsbiljetter, kolapapper och annat småkrafs. Kan du lyfta på sätena kommer du åt ännu bättre. Kanske hittar du några gamla 50-öringar!
Om du har massor av fläckar på sätena är det också bra att göra rent dessa. Det finns speciella rengöringsmedel för textilier i bilen. Kom ihåg att testa rengöringsmedlet på en liten del av textilierna för att vara säker på att dina mattor och säten tål medlet. Se också till att mattor och säten torkar ordentligt efter tvätt.
Har du skinnsäten bör du använda milda rengöringsmedel som är anpassade för skinn och sedan smörja in sätena med en skyddande kräm eller vax. På en välbehandlad skinnyta rinner vatten och slask lätt av utan att fastna.


Instrumentpanelen

Knappar, rattar och skärmar till navigation och underhållning samlar snabbt fett och damm. Med en lätt fuktad trasa och milt rengöringsmedel gör du enkelt rent. Se bara till att trasan du använder inte är för blöt och var lite extra försiktig runt knappar och öppningar som inte är vattentäta.
Det finns mängder av tvätt- och rengöringsmedel för interiören i bilen. Många av dom är ganska feta och till för att lämna en fin glans. Tänk på att dessa inte lämpar sig för displayer och navigationsskärmar.
Är du osäker på om rengöringsmedlet passar, testa först på något ställe som inte är så synligt.

Insidan av vindrutan

Efter en mörk vinter har dom flesta ett skönt lager med smuts på insidan av rutan. Det syns när du kör i motljus och går enkelt och snabbt att ta bort. En skitig framruta kan sluta i katastrof om du plötsligt inte ser något när du är ute och kör och får möte.
Tvätta insidan av rutan med samma typ av rengöringsmedel som du använder på speglarna i badrummet. Torka av med en torr trasa eller liknande. Klart!

Skruvat.se – bra bildelar till skruvade priser. Se tvättartiklar till din bil här.