Många chansar och kör utan att ha skrapat eller tagit bort snön ordentligt. Men att köra med reducerad sikt är ingen höjdare! Du riskerar inte bara dina medtrafikanters välmående, du kan dessutom åka på böter för vårdslöshet i trafiken eller till och med få körkortet indraget. Storleken på straffet beror såklart på hur allvarlig förseelsen är.

Kom ihåg insidan!
Du behöver inte bara skrapa eller ta bort snö på utsidan. Även insidan kan behöva få sig en omgång, imma och is bildas gärna på insidan av rutorna under vintern om man står ute. Tänk på att inte ha för bråttom iväg, utan låt hela rutan bli fri från imma innan du drar iväg.

Snö på taket
Har det snöat mycket? Då behöver du antagligen rensa taket från snö. Annars riskerar du att snön åker ner på trafikanter bakom eller att det åker ner på din egen vindruta när du bromsar. Snö är tungt och det är inte säkert att vindrutetorkarna orkar få undan det. Och då ser du helt plötsligt ingenting!

Här är några snabba tips:
- Ha flera isskrapori bilen, gärna en på varje sida.
- Håll isskraporna rena, så att du inte får repor på rutorna.
- Ett par extra vantar i bilen, så slipper du frysa om fingrarna när du ska skrapa rutorna.
- En borste för att borsta bort snö.
- Stäng av vindrutetorkarna när du parkerar. Annars kan dom frysa fast, när du sedan startar bilen kommer även vindrutetorkarna gå igång och om dom sitter fast är det lätt att torkarmotorn blir överbelastat. När du skrapar rutorna, passa på att kontrollera att vindrutetorkarna inte frusit fast.
- Har du tillgång till ström vid parkeringsplatsen kan en motorvärmare och kupévärmare vara en bra investering. Tänk dig att komma ut till en varm bil som är fri från imma!

Här hittar du vinterprodukter till bilen.