Lambdasond

Skriv in ditt regnr.

Lambdasond

Lambdasondens uppgift är att se till att det kommer rätt mängd bränsle till cylindrarna genom att optimera luft/bränsleförhållandet. Lambdasonden ser till att motorn fungerar som den ska och har rätt bränsleförbrukning. Eftersom lambdasonden kontrollerar att katalysatorn fungerar som den ska så minskar den även mängden skadliga utsläpp.

Om din bil signalerar att CO-halten är för hög, eller att Lambda-värdet är fel, så kan anledningen vara att en lambdasond behöver bytas ut. Det kan finnas flera olika lambdasonder i en bil. Med hjälp av signaler som sonderna ger ifrån sig regleras mängden bränsle som tillförs bilmotorn. Under rubriken motorstyrning finns en mängd produkter som tjänar till reglering och kontroll av avgaser och förbränning.

Dessa hjälper till att hålla din bil relativt miljövänlig genom så låga CO-utsläpp och så effektiv bränsleförbränning som möjligt.

När bör du byta lambdasond:

Vanligtvis håller en lambdasond ungefär 15 000 mil. Den kan dock av olika anledningar behövas bytas ut tidigare. Oftast när lambdasonden tar skada beror det på påverkan från motorn, annars kan det även vara p.g.a. läckage från avgassystemet.

Tecken på att lambdasonden kan ha slutat fungera är exempelvis:

  • Ovanligt hög bränsleförbrukning.
  • Låg motoreffekt vid acceleration.
  • Motorvarningslampan tänds på instrumentbrädan.
  • Bilen ger små ryck när du startar.
Bilmärken - Reservdelar från din biltillverkare – Välj manuellt nedan
Visar 1 - 30 av 5229 produkter

Bra
Trustpilot rating stars
Baserat på 34 446 omdömen
Se några av omdömena här.