Olja på Skruvat

Skriv in ditt regnr.
Populära motoroljor
Populära växellådsoljor
Populära båtmotoroljor

Motorolja

Här hittar du olja till din bil, båt och gräsklippare. Vi har högkvalitativ motorolja för året-runt-bruk i bensin- och dieselmotorer. Vår moderna motorolja garanterar utmärkta smörjningsegenskaper redan från start. Oljan skyddar motorn mot slitage, korrosion, skumning och sotbildning. Det finns flera olika sorters motorolja. De vanligaste är mineralolja, helsyntetisk olja och delsyntetisk olja. Vilken olja som just din bil behöver står i bilens handbok. Nyare bilar använder oftast helsyntetiskt eller delsyntetisk medans mineralolja används i äldre bilar. En bra olja förlänger motorns livslängd och den minskade friktionen sänker även bränsleförbrukningen.

Viskositet på motorolja

Olika oljor har olika viskositet, vilket handlar om hur lättflytande de är. Viskositetsklassen anges efter ett system som kallas SAE, det är den märkning man ser på flaskorna och den berättar hur lättflytande oljan är vid kallstart och hur lättflytande den är när motorn är varm och belastas. Om det till exempel står SAE 10W-40 skrivet på flaskan står 10W för kallegenskaperna och 40 för egenskaperna vid högre temperaturer. Ju högre siffran är desto tjockare olja.

Tips när du ska byta motorolja

  • Byt inte olja när motorn är iskall. Det kan bli svårt att få ut allt när oljan är trögflytande. Byt inte heller olja när motorn är varm. Risken är att man bränner sig.
  • Vid varje oljebyte – byt också oljefiltret. Om oljefiltret är igensatt så kan smuts och partiklar komma in i motorn igen. Vi har även oljefilter.
  • Vänta med att belasta motorn hårt efter ett oljebyte eftersom det kan ta tid för oljan att nå ut i alla kanaler. Kör gärna på tomgång några minuter efter oljebytet så att oljan hinner bli varm och smörja varje del av motorn.
  • Återvinn den gamla motoroljan. Den innehåller många ämnen som är skadliga för miljön.

Färgen på din olja avslöjar hur den mår

Svart olja

Detta är helt normalt. Oljan blir snabbt svart på grund av sot och smuts från förbränningen.

Gul och klar olja

Ser oljan ut så här är den ny - Härligt! Räkna med att den snart blir svart.

Brun olja

Detta är inte bra. Det kan bero på kondens men skulle också kunna vara kylarvatten som läckt in i oljan. Då är det dags att reparera bilen.

Brunt skum

Brunt skum i motoroljan beror oftast på korta körningar och att oljan inte hinner bli varm. De korta körsträckorna leder till att motorn inte blir varm och vattnet aldrig kan koka bort. Kör bilen så att motorn hinner bli varm så kokar vattnet bort och oljan blir svart igen.

Bra
Trustpilot rating stars
Baserat på 34 399 omdömen
Se några av omdömena här.