Båtdelar till låga priser!

Båtmotordelar? Börja här!

Propeller

Propellern är en maskindel som består av minst två propellerblad, de allra flesta av dagens båtpropellrar består dock av antingen 3 eller 4 blad. Båtpropellerns uppgift är att driva båten framåt.

För att få ut maximalt av din båt bör du köpa en båtpropeller som är anpassad efter det du vill använda din båt till. Det är viktigt att du har en propeller som klarar av det antalet hästkrafter som du har på motorn men även att den klarar av vikten på båten. Förutom motorn så är propellern den viktigaste delen för din båts prestanda. Använder du mest båten till att åka till exempel vattenskidor eller wakeboard är det oftast bättre att köpa en propeller som ger båten mer styrka och acceleration. Om båten används till längre resor och fisketurer är det ofta bättre med en propeller som förbättrar bränsleekonomin och höjer toppfarten.

Propellrar som följer med båtmotorer som säljs idag är ofta helt okej men de är inte alltid anpassade efter din båts vikt, skrovlängd eller motorns rekommenderade max varvtal. Detta kan leda till att båten känns seg, tung eller övervarvar.

Välja rätt båtpropeller

Generellt är en 4-bladig propeller bra för grepp och acceleration och en 3-bladig propeller ger dig en högre toppfart. En 4-bladig båtpropeller slingrar och slirar även mindre.

Propeller av rostfritt stål, brons, aluminium eller plast och komposit?

De flesta av dagens propellrar är av aluminium och de brukar även vara billiga att köpa. På grund av att aluminium är en så mjuk metall är bladen ganska tjocka.

Propellrar av brons förekommer främst i tyngre båtar och halvplanande båtar med rak propelleraxel.

Propeller av rostfritt stål ger bäst prestanda och även lägre bränsleförbrukning men är det dyraste alternativet. Stålproppelrar är tåligare och behåller formen vid höga belastningar. På grund av hårdheten i metallen och att rostfritt stål inte korroderar så blir livslängden på en stålpropeller mycket lång. Eftersom att stålpropeller ger ett bättre grepp bör man montera upp motorn några centimeter när man kör med stålpropeller.

Mindre vanligt material är plast och komposit, dessa är inte lika tåliga som propellerna av metall.

På Skruvat erbjuder vi båtpropellrar av olika material, på våra produktsidor för propeller står “ss” för rostfritt stål och ”alu” för aluminium.
Visar 1 - 30 av 585 produkter