På några få år har många bilister valt att gå över till dieselbilar. Diesel är inte längre ett bränsle som gör att bilar spyr svarta moln av avgaser och luktar illa. Men många har fortfarande inte vant sig. Det visar bland annat statistik från assistanstjänsten hos NAF. Ett vanligt misstag är att just tanke bilen med fel drivmedel. Så om du läser detta och känner igen dig, så kan du vara säker på att du inte är ensam.

Vad ska man göra?
Om du upptäcker att du tankat bilen med bensin istället för diesel, gäller det att hålla huvudet kallt i några minuter.
Bilen ska inte startas! Inte ens för att förflytta dig från stationen. Var ärlig, erkänn ditt misstag och ta hjälp av personalen eller medtrafikanter för att rulla bort bilen från pumparna. Sedan är det dags att ringa efter hjälp för att frakta bilen till verkstaden, där man måste tömma och rengöra bilen från bensin på rätt sätt.

Vad kan gå fel?
I dagens dieselbilar finns det högtryckspumpar och finmekaniska munstycken som är beroende av smörjning. Högrtyckspumparna kan ha upp till 2000 bars tryck. Bensinen torkar ut dessa komponenter medan diesel hjälper till och smörjer. Det tar inte lång tid innan bensinen har torkat ut viktiga delar i pumpar och munstycken.

Dessutom kan oförbränd bensin komma in i katalysatorn och göra att den överhettas. I bästa fall måste du byta katalysatorn för att den överhettats, i värsta fall kan bilen börja brinna.

Om du kört bilen?
Om du inte inser ditt misstag förrän du tagit bilen och kört en sväng, stanna så fort som möjligt på en säker plats. Har du tur så har inte bensinen gått in i motorn än, dvs du har fortfarande kört på diesel. Då kan du komma undan med rengöring av bränsletanken och bränslesystemet, för några tusenlappar. Om du har otur har bilen börjat misstända och då återstår omfattande reparationer. De värsta fallen vi hört talas om har resulterat i reparationer uppåt 70’000 kr.

Hur undviker du misstaget?
Det finns speciella tanklock, SoloDiesel, som man kan köpa och montera. Tanklocket ersätter original tanklocket och fysiskt förhindrar att man tankar fel. Vissa bilar t.ex Ford Mondeom, har ett inbyggt system så att det inte är möjligt att tanka fel. Eftersom bensinpumps-munstyckena inte passar. Men det allra enklaste rådet är att försöka att inte stressa vid bensinstationen. Ta tid på dig och tänk dig för innan du tankar. Har du flera bilar, som körs på olika drivmedel, ta för vana att kontrollera på insidan av tanklocket varje gång du öppnar det. Där kan du tydligt se vilket drivmedel som gäller.

Om du tankar diesel i en bensinbil?
Att tanka diesel i en bensinbil är inte lika illa. Har du otur behöver du byta katalysatorn, om oförbränd diesel dragits in. Bilen kan också komma att stanna, men då krävs ”bara” en rengöring av bränslesystemet. Räkna med några tusenlappar.