Se upp – fel reservdelar riskerar att skada din bil

En bil kan bestå av fler än 10 000 olika delar, många av dem unika för just din modell. Att hitta exakt rätt när något behöver bytas kan därför bli en stor utmaning. Det finns dock en smart genväg.

Många bilar kan likna varandra på utsidan, men under skalet finns ofta stora skillnader. Tillverkarna väljer olika typer av tekniska lösningar för att ge olika bilmodeller olika egenskaper. Det innebär att man använder sig av många olika typer delar i produktionen.

Varje modell byggs också i flera versioner, det räcker alltså inte att bara veta vilket märke och modell det är på sin bil. Det finns till exempel olika typer av karosser, ofta ett flertal motoralternativ och inte sällan olika utrustningsnivåer där olika delar används. Att biltillverkarna ofta uppdaterar sina olika modeller under livscykeln och då byter ut många av komponenterna gör det ännu svårare att veta exakt vilka reservdelar som är rätt till just din bil.

– Det är mycket att hålla reda på. Du kan ha två bilar som ser identiska ut, men som har olika motorer. Det innebär ofta att de behöver olika oljor och filter för att fungera optimalt. En bil med starkare motor kan också utrustas med andra bromsar och stötdämpare som ska klara större påfrestningar. Är bilen fyrhjulsdriven kan det också betyda att den har ett antal speciella delar, säger Magnus Possman, affärsområdeschef och teknisk expert på Skruvat.se .

Därför har vi på Skruvat.se , över 500 000 olika reservdelar till de allra flesta bilmodellerna. När något sen går sönder, det gör det till slut på alla bilar, gäller det därför att hålla tungan rätt i munnen när man ska hitta rätt reservdelar. Man behöver dock inte leta själv, det finns en smart genväg som gör det lekande lätt.

Hos oss på Skruvat söker du enkelt efter delar, med registreringsnumret på din bil. Man skriver in det i en sökruta och får sen upp reservdelar som passar just din bil. Det är också bra om du kontrollerar chassinummer och motorkod eftersom att en och samma bilmodell kan komma i flera olika utföranden.